Kémiából emelt szinten érettségizel 2019-ben?

Akkor ez az oldal neked szól, olvass tovább!

Mostanra már biztosan belemerültél a kémia érettségi követelményeibe és rájöttél, hogy az oktatási hivatal nem halmoz el túl sok információval. Mégis mit jelentenek a vizsgakövetelményekben az "értse", "értelmezze", "tudja" kifejezések? Vagy a nagyon jól hangzó elvárt kompetenciák, pl. "korrelatív gondolkodás", "analógiák azonosítása", vagy éppen az "etikai érzékenység". Hogyan nyilvánulnak meg ezek az írásbelin és a szóbelin?

Aztán megnézel 1-2 korábbi érettségit, hátha közelebb kerülsz a megoldáshoz, de épp ellenkezőleg, csak még jobban megszeppensz: várható volt, hogy az emelt érettségi az már nem a tanórai szint, na de ennyire? Ide az iskolai tankönyv, meg az órai vázlat biztos nem lesz elég...

Utánanézel tehát, hogy milyen könyveket kell akkor beszerezni. Az "Ötösöm lesz kémiából" biztos kelleni fog, de azon kívül? Mindenki mást mond: ebben ez nincs benne, abban meg az nincs, az egyik túl részletes, a másik viszont nem elég az emelt szinthez. Ja, hogy az érettségin komplex feladatok is vannak? Tessék? Kísérletezni kell a szóbelin?

Az egész egy nagy, távoli, nehezen megfogható célnak tűnik. Jó lenne, ha tiszta lenne a kép, ha valaki megmondaná, hogy mit és hogyan kell csinálni. A felkészülésre szánt időt magával a tanulással kéne tölteni, nem pedig azzal, hogy kiderítsd egyáltalán mit, és hogyan kell megtanulni.

Az érettségin pedig valószínűleg magas pontszámra lesz szükség, ha be szeretnél jutni a kívánt egyetemre. Azok a szakok, ahová feltétel az emelt kémia érettségi (orvosi, gyógyszerészeti) nem túl hálásak: csak horror összegekért lehet tanulni, ha valaki nem kerül be állami helyre. Vagy marad a plusz 1 év tanulás, és az újra érettségizés. Ezzel viszont elmegy 1 év az életedből, ami különösen fájdalmas, mivel ezek a szakok eleve 5-6 éves osztatlan képzések. (A veled egyidős barátok már így is vígan átveszik majd a BSc/BA diplomájukat, mikor te még csak az egyetem felénél jársz).

Nincs könnyű helyzetben az, aki nem tagozatos osztályba jár, vagy nincs egy erős felkészítő/fakt az iskolájában. Ha nálad is ez a helyzet, akkor hamar el fogsz jutni ahhoz a felismeréshez, amihez az érettségizők 90%-a: itt bizony külső segítéségre is szükség lesz. 

Ez viszont újabb kérdéseket vet fel: kire bízd a felkészítést? Magántanár, tanfolyam? Esetleg mindkettő?


Mi a megoldás?


Ez a képzés azért jött létre, hogy eloszlassa a kémia érettségivel kapcsolatos sötét felhőket a fejed felől.

 • Ez egy online felkészítő, amely az elejétől a végéig, lépésről lépésre végigvezet minden tananyagon. Egy olyan képzés, amely egy tanfolyam és egy magántanár előnyös tulajdonságait ötvözi. Így a legjobb, legteljesebb felkészítést kapod a legjobb áron.


 • Biztos lehetsz benne, hogy amit ezen a tanfolyamon tanulsz, az lefed mindent, amire az emelt kémia érettségin szükséged lesz, neked csak a tanulással kell foglalkoznod.


 • Oktatóvideókon, bemutatókon, interaktív anyagokon keresztül készülhetsz fel a kémia érettségire úgy, hogy a tanfolyam a saját otthonodban zajlik.


 • Heti bontásokban fogod kapni az anyagokat. Ennek során bármikor hozzáférhetsz a korábbi tananyagokhoz, feladatokhoz is. Így visszatérhetsz 1-1 anyagrészre amikor csak szükségét érzed. A tananyagokat egészen a szóbeli végéig elérheted.


Az első hét ingyenesen kipróbálható, csak pár kattintásba kerül:

Jelentkezési határidő: november 4. (lejárt)

Még ennyi ideig jelentkezhetsz:

 • 00Nap
 • 00Óra
 • 00Perc
 • 00Másodperc

Témakörök

A tanfolyam az emelt kémia érettségi minden egyes témakörét lefedi:

 • Anyagszerkezet

  A kémiai átalakulások megértéséhez ismerni kell az anyagi halmazokat alkotó részecskéket, a közöttük levő kölcsönhatásokat, kötéseket, és az őket felépítő atomok szerkezetét

 • Általános kémia

  Kémiai reakciók általános jellemzői, reakciótípusok, termokémia és elektrokémia

 • Szervetlen kémia

  A kémia érettségi felkészülés általában legelhanyagoltabb témaköre, pedig a vizsgán ennek az anyagrésznek az ismereteit is számon kérik

 • Szerves kémia

  A szén változatos vegyületeinek száma olyan magas, hogy a kémiában ennek az egyetlen elemnek külön ágat kellett szentelni. Ennek megfelelően az érettségin is fontos témakörnek számít

 • Számolási feladatok

  Az emelt írásbeli pontok 50%-át a számolási feladatok adják. Talán a legnehezebb témaköre az érettséginek, amelynek különös figyelmet szentel a tanfolyam

 • Szóbeli vizsga

  Nem szabad alábecsülni a szóbeli vizsga fontosságát. Megfelelő felkészüléssel jó eséllyel felfelé húzhatja a végső pontszámot, de ehhez a kísérletek ismerete, a szóbeli feleletek technikájának elsajátítása nélkülözhetetlen

Kitől fogsz tanulni?

Az oktató:

 • Varga Szabolcs

  Varga Szabolcs

  gyógyszeripari vegyészmérnök

  Évek óta foglalkozom a kémia - és részben a biológia - érettségit érintő kérdésekkel, tanulók segítésével a felkészülésben. Néhány éve létrehoztam a BioKemOnline - Biológia és kémia érettségi portált, ahol különböző online elérhető tartalmakkal (cikkek, elemzések, mini interjúk, ábrák stb.) is támogatom a jellemzően orvosi, illetve gyógyszerészi pályákra készülőket. 2018-ban kiváló minősítéssel végeztem a Debreceni Egyetem gyógyszeripari vegyészmérnök szakán. 4 évig tagja voltam a Gyógyszerésztudományi Kar egyik kutatócsoportjának. Gyógyszeriparban szerzett gyakorlatomnak és kutatói tapasztalataimnak köszönhetően jártas vagyok a kémia érettségin is egyre nagyobb hangsúlyt kapó, valós kémiai problémák megoldásában.

Annyira még nem is volt régen, amikor 2010 környékén hasonló cipőben jártam mint most te. Ugyan azok a kérdések, kételyek keringtek a fejemben.

Ráadásul nem volt könnyű dolgom, mivel sosem olyan iskolába jártam, ahol a kémia túlzottan fontos tárgy lett volna. 

Örültem volna, ha valaki "fogja a kezem", és végül igénybe is vettem külső segítséget. Azóta pedig a kémia lett az életem, és már több éve én is olyanoknak segítek, mint egykor én is voltam.

Ez a tanfolyam első sorban azokra koncentrál, akiknek magas pontszámra lesz szükségük, és ennek érdekében hajlandóak is tenni. A tanfolyam felépítése ennek megfelelő lesz. Ezért itt nem elég majd csak úgy nézegetni a videókat, meg néha-néha megcsinálni egy feladatot. A siker érdekében különböző számonkérések is lesznek! A haladásodat folyamatosan figyelemmel fogom követni, minden héten "kötelező" feladatokat, értékeléseket és nem utolsó sorban motivációt kapsz majd tőlem.

Nem fogok mellébeszélni, az emelt kémia érettségi elég nehéz (sokszor még én is megakadok egy kicsit néhány feladat láttán). Nagy fába vágod tehát a fejszédet!

Ha esetleg olyan tanfolyamot keresel, ahol varázsütésre a fejedbe öntik a tudást, és munka befektetése nélkül is sikert lehet elérni, akkor most nem jó helyen jársz. De elárulhatom, hogy bármeddig keresgetnél, olyat úgy sem találnál. Ha valaki mégis ezt ígéri, az nem mond igazat.

Viszont a tanfolyam felépítését, időtartamát, tempóját igyekszem úgy kialakítani, hogy folyamatos tanulással, készüléssel a lehető legkényelmesebben tudj felkészülni az érettségire (vagy mondhatnám úgy is, hogy a lehető legkevesebbszer legyen eleged az egészből :D ).

Mivel én nagyon szeretem a kémiát, így nem titkolt szándékom, hogy veled is megszerettessem. Ezért a magas elvárások ellenére enyhíteni szeretném a nehézségeidet, és kívánom, hogy meglásd a szépséget is ebben az egészben, mivel a kémia tantárgy megítélése az utóbbi időkben eléggé hanyatlóban van.

Próbáld ki, hogy mire számíthatsz

Jellemzők

Mire számíthatsz a tanfolyamtól?

 • Teljes körű felkészítés – Nem számít, hogy most milyen szinten állsz, úgy is az alapoktól kezdünk mindent. Tehát, ha eddig sose figyeltél kémia órán, akkor sincs baj. Ha pedig már haladóbb szinten állsz, akkor az eleje kiváló ismétlő lesz, valamint kijavítja a nagyon gyakori téveszméket az alapokkal kapcsolatban.

 • Szabad időbeosztás – Mivel a tanfolyam neten keresztül bármikor elérhető, ezért nem vagy időpontokhoz kötve. A tanfolyam akkor van, amikor te akarod. A heti anyagok feldolgozása úgy történik, ahogy neked megfelelő.

 • Kötetlen helyszín – Nem csak időponthoz nem vagy kötve, de helyszínhez sem. A tanfolyamot ott "tartjuk", ahol te szeretnéd. Csak internet elérés legyen ott, meg egy laptop/tablet/okos telefon. Nem kell semelyik nagyváros felkészítőjéhez igazodni, és utazgatni, ha vidéki vagy. Ezzel mellesleg utazási költséget és időt is megspórolsz.

 • Rendszeresség – Heti bontásban kapod az új tanulnivalókat. Tehát nem egyszerre zúdul rád az egész tananyag, és a követelmények beosztásával sem kell foglalkoznod.

 • Ellenőrzés, visszajelzés – A haladásod, fejlődésed folyamatosan figyelemmel fogom kísérni. Különböző feladatokon/követelményeken keresztül, értékelésekkel és tanácsokkal foglak ellátni végig a tanfolyam során.

 • Biztonság – Az egész tanfolyamot a legjobban egy GPS-hez tudnám hasonlítani: csak beütöd az elején, hogy hová szeretnél eljutni, és biztos lehetsz benne, hogy ha követed az utasításait, akkor a végén el is fogsz jutni a célodhoz. Viszont ha nem veszel igénybe külső segítséget, vagy ha nem a megfelelőt veszed igénybe, akkor olyan lesz a felkészülés, mintha valaki az anyós ülésről egy régi, rossz, összehajtogatós térkép alapján akarna navigálni téged: ha szerencséd van, akkor csak eltévedsz párszor, rosszabb esetben meg sem érkezel a célhoz.

 • Csoport - A tanfolyam során része leszel egy csoportnak, akik hozzád hasonlóan azonos célért küzdenek. Így nem csak az oktatóval, hanem egymással is meg tudjátok majd beszélni a különböző kérdéseiteket, tapasztalataitokat.

 • Lazsálás – Bár az online jelleg megadja neked a lehető legnagyobb kötetlenséget, de ez nem azt jelenti, hogy akkor itt semmit sem kell csinálni. Az idődet magadnak osztod be, de az adott hét tananyagát fel kell dolgoznod a következő heti anyagok érkezéséig, hogy ne maradj le a többiektől.

 • Pedagógiai szakkifejezések – Ez a tanfolyam nem az a tipikus karót nyelt, tanórai jellegű oktatás lesz. Már így is elég nehéz a tananyag, nem szeretném ha még amiatt is a hajadat tépnéd, hogy minél érthetetlenebbül beszélek. Viszonylag kötetlen stílusban, a megértésre fókuszálva próbálom átadni a lényeget.

 • Csodatrükkök – Bár a tanfolyam során megtanulsz mindent, ami a minél jobb eredményhez szükséges, viszont semmi "hogyan kell tanulás nélkül max pontot szerezni" nem lesz.

Hogy fog kinézni ez az egész tanfolyam?

Erre a kérdésre a legegyszerűbben az ingyenes próbaverzió igénybevételével kaphatsz választ, amely az első hét anyagait tartalmazza. Ebből megtudhatod, hogy körülbelül mire számíthatsz.

Röviden:

Heti bontásban ezen a weboldalon fogod megkapni az új tananyagokat (2019. április végéig).

Ezután a tananyagokat a 2019-es tavaszi vizsgaidőszak végéig továbbra is elérheted.

Erre egy külön tanulói felület van létrehozva a weboldalon, amely saját, személyes profil létrehozásával érhető el. A tananyagok prezentációkból, videókból, feladatokból, különböző multimédiás anyagokból állnak.

Minden héten feldolgozod a tananyagokat, illetve elküldöd a házi feladatokat. Ezek alapján pedig rendszeresen rövidebb-hosszabb értékeléseket, tanácsokat kapsz tőlem.

A tananyagokat a saját igényed, tempód szerint dolgozhatod fel. Itt nincs olyan, hogy lemaradsz az órán, ezért annak a napnak lőttek is. Ha valami nem világos, csak visszatekersz a videókban, vagy újranézed az egészet.

A tanfolyam első hete elérhető ingyenesen, a további anyagokhoz fizetést követően tudsz majd hozzáférni. 

De a képzés igazából sokkal több ennél. A tanfolyam felületen kívül több minden is hozzátartozik még a "csomaghoz":

Mit kapsz még a tanfolyam felületen kívül?

 • Zárt Facebook csoport

  Csatlakozhatsz a zárt Facebook csoportunkhoz, ahol hozzád hasonló tanfolyam résztvevők közössége vár rád. Egymást közt feltehetitek kérdéseiteket, megbeszélhettek egy-egy témát, problémát.

 • Konzultáció

  Heti 2x1 órában konzultálunk (chat) az adott hét tananyagával, a hét során felmerülő kérdéseiddel, problémáiddal kapcsolatban (ha igényled). Így akkor is nyugodtan fel tudod tenni a kérdéseidet, ha esetleg nem mersz nyilvánosan kérdezni.

 • Próbaérettségi

  2-3 héttel az írásbeli előtt élőben, feltehetőleg budapesti helyszínen írásbeli próbavizsgát tervezek, a szóbeli előtt pedig skype-on keresztül szóbeli próba vizsgát csinálunk. Ezek során modellezzük a vizsgák napjainak körülményeit, amely hatalmas segítség lesz, hogy bele tudd élni magad a helyzetbe. Emellett még időben képet kaphatsz arról, ha valami hiányosság van a vizsgák előtt.

Az első hét tananyagai kötelezettség nélkül, ingyenesen elérhetőek, próbáld ki:

Gyakori kérdések a tanfolyammal kapcsolatban

 • Mikor indul a tanfolyam?

  Az első hét anyagai ingyenesen elérhetők regisztráció után azonnal. A tanfolyam további anyagai fizetést követően, heti rendszerességgel válnak elérhetővé (minden héten egy újabb heti anyag).

 • Milyen eredményt céloz a tanfolyam?

  85% körüli eredmény elérése a cél. Ha melléteszel még egy ilyen eredményű érettségit (valószínűleg bioszt), akkor az elmúlt évek ponthatárai alapján nagy valószínűséggel bármelyik lehetséges egyetemre bekerülsz, ahová emelt kémia szükséges. Még a nehezebb "pontduplázós" módszerrel is: pl. emelt bioszból is elérsz 85%-ot, akkor (85+85)*2=340 pont, 100 plusz ponttal pedig összesen 440. Ennél csak néhány ponttal képzelhető el magasabb küszöb 1-2 szakon, a legtöbb helyre ennél inkább alacsonyabb a ponthatár. A másik módszerrel számolt (tanulmányi+érettségi eredmények) pontszám pedig általában mindig kedvezőbb, így ilyen eredmények mellett közel biztos a bejutás.

 • Milyen számonkérések, házi feladatok vannak?

  A videókat, prezentációkat stb. legalább egyszer végig kell nézned, az online kitölthető kvíz feladatokat pedig legalább egyszer 85%-ra meg kell oldanod. Ezek mellett vázlatok készítése és kézzel írott feladatok lesznek. Vannak még úgynevezett "erősen ajánlott" feladatok is. Ezek általában más szerzők műveiből valók. Viszont ezeket érdemes komolyan venni, és meg is csinálni, az adott könyvet beszerezni hozzá.

 • Mi történik, ha nem tudok részt venni a próba érettségiken?

  Az összes érettségiző megkérdezésével, a legtöbb ember számára ideális dátumra kerül a próbaérettségi időpontja. Erősen ajánlott szabaddá tenni magad arra a napra, hiszen egy ilyen próba igen nagy segítséget jelent az "éles bevetés" előtt. Nincs azonban akkor sem semmi gond, ha végül mégsem tudsz megjelenni. A próba szóbeli neten keresztül lesz, így biztosan találunk majd alkalmas időpontot!

 • Használhatunk többen egy felhasználói fiókot?

  Nem! Sőt, ez szigorúan tilos! Ez a rendszerben nyomon követhető, és be nem tartása esetén a tanfolyam hozzáférésed felfüggesztésre kerül. Másrészt ennek nincs is nagyon értelme, hiszen a tanfolyam teljesen személyre szabott, 2 vagy több ember használata esetén értelmét veszti.

Jelentkezési határidő: november 4. (lejárt)

Még ennyi ideig jelentkezhetsz:

 • 00Nap
 • 00Óra
 • 00Perc
 • 00Másodperc